ONZE BRONNEN

Laat je inspireren

Hier vind je materiaal dat ons inspireert en dat we veel gebruiken als we teams helpen. Soms zijn dat fantastische speeches, andere keren een pakkend boek of een prachtige presentatie. De ene keer is het een boodschap waar je even over na moet denken, de andere keer een korte humorvolle boodschap. Allemaal hebben ze gemeen dat ze iets aanraken dat van belang is in het proces van ontwikkeling naar een uitblinkend team.

Dit doen we
Meestal start ons werk met een teamsessie om te reflecteren op de samenwerking, effectiviteit en om de ambitie te bepa­len. Ter voorbereiding hebben wij individuele intakegesprekken. Na de teamsessie gaat het team verder en ondersteunen wij in de praktijk; als het team aan het werk is, schuiven we aan. We observeren hoe het team werkt en communiceert en geven feedback over (in)effectieve patronen. Daarbij schromen wij niet om interventies te doen, zodat de samenwerking effectiever ver­loopt.



De kracht van kwetsbaarheid

Fantastisch voorbeeld van kwetsbaarheid. Tegelijkertijd een theoretische onderbouwing. In deze TED speech van 20 minuten neemt Brené Brown je op meeslepende manier mee. Ze schuwt het niet om zichzelf als voorbeeld te stellen en daarmee kwetsbaarheid te tonen. Hoe lastig is het om je kwetsbaar op te stellen. Bijna 9 miljoen mensen hebben dit filmpje inmiddels gezien. Dat is vast niet voor niets…


Bob Newhart: Stop it!

Humorvolle benadering van een gedragsverandering. Dit filmpje laat zien wat mensen meer zouden moeten doen! Het lijkt zo simpel. Toch helpt het stoppen met iets meer dan goede voornemens en mooie intenties. Dat zouden meer mensen moeten doen.


Schaamte serieus nemen

Vervolg op haar succesvolle eerste TED optreden met The Power of Vulnerability. Schaamte is een onuitgesproken epidemie, het geheim achter vele vormen van gebroken gedrag. Brené Brown onderzoekt wat kan gebeuren als mensen hun schaamte onder ogen zien. Haar eigen humor, menselijkheid en kwetsbaarheid klinken door in elk woord.


Omgaan met verschillen

Alle teams hebben te maken met onderlinge verschillen. Soms gaat het over de aanpak, soms over de inhoud en een andere keer kunnen de belangen ervoor zorgen dat er verschillen zijn. En mensen gaan meestal niet effectief om met deze verschillen. Ze kiezen ervoor om te overtuigen, te negeren of soms verstoten ze zelfs teamleden die een verschil zichtbaar maken. Functional subgrouping geeft een heel andere benadering die ervoor zorgt dat teams verschillen leren te integreren. Deze methode komt voort uit de System-Centered Therapy van Y. Agazarian


Boekentips


De meeste managers hebben tegenwoordig veel kennis over verandermanagement. Toch loopt het nogal eens spaak. 'Geen wonder,' zegt Arend Ardon, 'hun kennis stuurt maar zeer beperkt hun handelen. Zonder dat ze het weten hebben zij aannames over ...

Het Groot Werkvormenboek is dé inspiratiebron voor iedereen die bijeenkomsten en vergaderingen op een frisse en resultaatgerichte manier wil vormgeven. Dit boek bevat maar liefst 120 werkvormen, geordend naar doelstelling, zoals: kennismaken,...