CASE: PORTAAL

Het onmogelijke bereikbaar

Kun je door te investeren in samenwerking het onmogelijke bereiken? Vraag het aan Iljoesja Berdowski en ze zal volmondig “ja” zeggen. Niet omdat ze een wereldvreemde idealist is, maar omdat ze met haar team bewezen heeft dat het onmogelijk écht haalbaar is. Een VO+ in één week tijd. (Ja, dat lees je goed: één week). Die prestatie zette ze neer bij Portaal in het project Nieuw Leyden 3 & 4. We spraken haar vlak voor haar volgende carrièrestap.

 

“Ik weet niet of we het de volgende keer nog een keer in één week gaan doen, hoor”, lacht Berdowski. “Dit is echt heel uniek. We hebben allemaal; architect, aannemer, constructeur, installateur en alle overige adviseurs onze agenda helemaal leeg gepoetst, zowel zakelijk als privé. Dat is natuurlijk een formidabel offer. Van ’s ochtends half negen tot ’s avonds half elf waren we aan het werk. We begonnen maandagochtend met een leeg vel en vrijdagmiddag presenteerde wij het VO+, inclusief voorlopige schetsen, woningindelingen, verkoopprijzen en calculaties voor een project met 120 woningen aan de directies. We kregen akkoord voor verdere uitwerking en start verkoop. Het was dodelijk vermoeiend, maar wél een gigantische kick om het voor elkaar te krijgen.”

Niet vanzelf
De prestatie die Berdowski met haar team heeft geleverd, komt niet zomaar tot stand. Het is de uitkomst van een aantal jaren investeren in samenwerking. “We zijn begonnen bij project Nieuw Leyden 1 & 2. Het initiatief kwam van bouwer Era Contour. Zij stelden voor om samen met Motion Consult een project kick-off te doen. Dat beviel heel goed. Al snel schoof Motion Consult ook aan bij bouwteamvergaderingen, zeker als er hele lastige vraagstukken moesten worden getackeld. Aan het eind van het project begeleiden ze ook de evaluatie.”

Soft is ook hard
“In het begin was die aandacht op ‘hoe vinden we eigenlijk dat het gaat’, best onwennig. Techneuten concentreren zich het liefst op de techniek, ze zijn vaak wat introvert en trekken zich snel terug op hun eiland. In de vergaderingen zijn ze wat afwachtend, bemoeien zich niet snel met onderwerpen die hun stukje niet direct aangaan. De zachte kant, wat je niet in een excel-sheet kan zetten, dat vinden ze lastig.

Ik ben zelf techneut, heb bouwkunde gestudeerd in Delft. Daarmee spreek ik dezelfde taal. Als opdrachtgever geef ik de toon aan. Geef ik complimentjes, dan gaan anderen dat ook doen. Ben ik laks, dat worden andere partijen dat ook snel.

Wat we onder anderen geleerd hebben is om goed ruzie te maken. Ruzie maken is niet moeilijk. Dat weet iedereen in de bouw. Maar góed ruzie maken is veel lastiger. We hebben nu een aantal keten-projecten gedaan. De valkuil is dat partijen verwachten dat ze altijd verliefd zullen zijn op elkaar. De werkelijkheid is juist dat je het moet zien als kritische vriendengroep. Door te leren elkaar écht de waarheid te zeggen, zonder dat je een onwerkbare situatie krijgt, bereik je iets. Het hoeft niet altijd leuk te zijn, het gaat om het resultaat. Maar iedereen wordt er beter van als je echt samen aan iets werkt. Daarbij hebben wij gemerkt dat het heel zinvol is om iemand in je team te betrekken die niet inhoudelijk betrokken is, maar die puur waakt over de kwaliteit van de samenwerking. Iemand die onuitgesproken kritiek, frustraties of twijfels boven tafel haalt. Daarom werd Mirjam (Van Motion Consult) een vast lid van het projectteam.”

Misselijk
“Op een zeker punt wilden we in een periode van drie weken een bouwaanvraag de deur uit doen. Daar was iedereen enthousiast over, behalve de architect. Die zag groen om de neus omdat hij wist dat iedereen binnen zijn bureau dan alles uit handen moest laten vallen om die deadline te halen. Doordat we een goede samenwerking hebben, durfde de architect zijn bedrijfsbelang open op tafel te leggen. Het alternatief was geweest dat hij uit angst om de volgende keer buitenspel te staan, was gaan ‘rommelen’ halve toezeggingen, elke mogelijke aanleiding benutten om te vertragen. Nu hebben we een andere oplossing gevonden en was iedereen tevreden. Die openheid is het gevolg van investeren in je samenwerking en komt het gezamenlijk einddoel ten goede”

Resultaat
“Na het project Nieuw Leyden 1 & 2, waar op de planning van twee jaar een heel jaar werd ingelopen, volgde ook Nieuw Leyden 7. Daar ging de planning van anderhalf jaar terug naar acht maanden. Die resultaten zijn in belangrijke mate te danken aan de steeds beter lopende samenwerking. Onze ambitie om het met Nieuw Leiden 3 & 4 in één week te schaften, bleef niet onopgemerkt. Minister Blok heeft persoonlijk gevraagd om een presentatie over deze aanpak. Dus die krijgt hij binnenkort.”

“We hoefden in dit project niet aan te besteden, daarom konden we de samenwerking continueren, maar zelfs al had dat wél gemoeten, spreken onze resultaten boekdelen. We hebben de markt met ongeveer 15% verslagen en de aannemer heeft nog steeds kaas op zijn brood. Ik denk dat de stelling ‘samen werken loont’, wel voldoende bewezen is.”